Ρεφλεξολογία-Η Εναλλακτική Θεραπεία

Ρεφλεξολογία-Η Εναλλακτική Θεραπεία

7.000+200 νεύρα… ζητούν χαλάρωση!

day-spa-kurland-spa-oi-eidikoi-enimerwnoun-anastasia-rachouti-photo-001

Αναστασία Ραχούτη
Θεραπεύτρια

Έχετε παρατηρήσει ότι εάν αγγίξετε τα πέλματα των ποδιών σας και προσπαθήσετε να τα μαλάξετε αισθάνεστε μια έντονη ευφορία, η οποία μάλιστα μεταδίδεται σε όλο σας το σώμα;
Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική αίσθηση, δεδομένου ότι τα πέλματα των ποδιών αποτελούν κομβικό σημείο του νευρικού συστήματος, αφού σε αυτά καταλήγουν περισσότερα από 7.000 νεύρα από κάθε σημείο του σώματος!
Έτσι, εάν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να χαλαρώσουμε τα πέλματα, τότε και τα αντίστοιχα νεύρα του σώματός μας θα ηρεμήσουν.

Ρεφλεξολογία, η απάντηση στην πολυπόθητη χαλάρωση

Υπάρχει τρόπος να επιτύχουμε την χαλάρωση αυτή; Η απάντηση είναι «ναι», με την αξιοποίηση της μεθόδου εναλλακτικής ιατρικής που ονομάζεται ρεφλεξολογία, η οποία βασίζεται στην εφαρμογή στοχευμένων πιέσεων κυρίως στα πέλματα των ποδιών.

Κάθε σημείο του πέλματος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο νεύρο του σώματος. Έτσι, όταν ασκείται πίεση στο σημείο αυτό, τότε η θετική επίδραση μεταφέρεται στο συγκεκριμένο νεύρο, χαλαρώνοντάς το.
Το αποτέλεσμα είναι το σώμα να χαλαρώνει και να ηρεμεί, προκαλώντας ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία και ισορροπία.

Έτσι βελτιώνεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και κάθε λειτουργία του σώματος που επηρεάζεται από αυτό. Και όλα αυτά χωρίς φάρμακα, χωρίς παρενέργειες, μόνο με την απόλυτα φυσική μέθοδο της ρεφλεξολογίας.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα πέλματα που αποτελούν κομβικό σημείο του νευρικού συστήματος. Αντίστοιχες ιδιότητες έχουν τόσο τα χέρια, όσο και τα αυτιά, στα οποία επίσης εάν εφαρμοστεί η τεχνική της ρεφλεξολογίας, μπορούμε να επιτύχουμε χαλάρωση διαφορετικών σημείων του σώματος που συνδέονται με αυτά.

Κινέζοι, οι πρώτοι «ρεφλεξολόγοι»…

Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν και αξιοποίησαν την ρεφλεξολογία ήταν οι Κινέζοι, οι οποίοι πίστευαν ότι πηγάζει από την αρχαία κινεζική πίστη, την οποία ονομάζουν «qi» (προφέρεται “chee”) και σημαίνει ζωτικής σημασίας ενέργεια.

Οι Κινέζοι θεωρούν ότι το «qi» υπάρχει σε κάθε άνθρωπο και όταν αυτός δεν νιώθει καλά, τότε το «qi» μπλοκάρει τη σωστή λειτουργία του σώματος και προκαλεί προβλήματα υγείας.

Κάπου εδώ επεμβαίνει η ρεφλεξολογία, η οποία έχει σαν στόχο να διατηρήσει το «qi» μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, διατηρώντας την ισορροπία του.

Οι λεγόμενοι «ρεφλεξολόγοι» – οι επαγγελματίες εφαρμοστές της ομώνυμης τεχνικής -, έχουν χαρτογραφήσει τα σημεία απόληξης των νεύρων στα πέλματα, στα χέρια και στα αυτιά, οπότε εφαρμόζοντας σε αυτά στοχευμένες πιέσεις, στέλνουν ενέργεια η οποία ρέει στο σώμα και φθάνει στο σημείο που χρειάζεται χαλάρωση.

Προς το τέλος του 19ου αιώνα Άγγλοι επιστήμονες μετά από σειρά ερευνών, αποφάνθηκαν ότι το νευρικό σύστημα του σώματος τείνει να προσαρμοστεί σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αφής. Κάπως έτσι, ένας ρεφλεξολόγος, με τις κατάλληλες μαλάξεις σε πέλματα, χέρια και αυτιά μπορεί να χαλαρώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προσφέροντας του την αναγκαία ηρεμία και ισορροπία.

Τέλος στο στρες, στο άγχος και στον πόνο

Οι εκτιμήσεις και οι θεωρίες για τα οφέλη της ρεφλεξολογίας είναι πολλές, ωστόσο λίγες από αυτές έχουν επιβεβαιωθεί αξιόπιστα από τους επιστήμονες.

Τα οφέλη που σίγουρα προσφέρει η ρεφλεξολογία είναι η μείωση του στρες, του άγχους και του πόνου, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η σωματική και ψυχική ευεξία.

Ιδανική εφαρμογή ρεφλεξολογίας είναι π.χ. το ενεργειακό μασάζ Reflexology, που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα, στο οποίο όπως είπαμε, καταλήγουν 7.000 νεύρα του ανθρώπινου σώματος!

Υπάρχουν ωστόσο και πιο εξειδικευμένες τεχνικές που επιφέρουν παρόμοια αποτελέσματα, όπως είναι π.χ. το Indian Head Massage, το οποίο εστιάζει σε μαλάξεις στην περιοχή κεφαλής, προσώπου, αυχένα και ώμων, επιφέρει χαλάρωση των μυών, απελευθερώνει την ένταση και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, της αϋπνίας και του άγχους.

Άνθρωποι που βίωσαν την εμπειρία της ρεφλεξολογίας είχαν μια σειρά από θετικές επιδράσεις όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, την μείωση των σωματικών πόνων, την βελτίωση της πέψης, την μείωση των πόνων που προκαλεί η αρθρίτιδα, την πιο εύκολη και άμεση καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων κ.α.

Οι  Ειδικοί  σας  Προτείνουν

Για άμεση επικοινωνία
παρακαλούμε καλέστε μας στο
(+30) 210-6801301

banner-prosfores-red
360-banner

Related posts