Iστορίες για spa (3)

Iστορίες για spa (3)

«Ξένοι στην ίδια πόλη»: Ο Edgar Allan Poe, ο Roosevelt και η Jane Fonda

Τα spa δεν ήταν μόνο κέντρα υγιεινής, αλλά και κέντρα κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας.
Από την αρχαιότητα ακόμα σύχναζαν σε αυτά άνθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων και μάλιστα περνούσαν αρκετές ώρες της ημέρας σε αυτά.

Χώροι προπαγάνδας και εμπορικών συμφωνιών

Έτσι, τα spa ήταν παράλληλα και χώροι επαγγελματικών συναντήσεων, όπου κλείνονταν και εμπορικές συμφωνίες, αλλά και χώροι που οι άνθρωποι συζητούσαν κοινωνικά και πολιτικά θέματα τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Εκεί συζητούσαν πολιτικά ζητήματα, ενώ αποτελούσαν και πόλο έλξης πολιτικών που ήθελαν με τις απόψεις τους να χειραγωγήσουν τον λαό και να προπαγανδίσουν τις ιδέες τους.

 

Από τον Edgar Allan Poe στον Franklin Roosevelt

Στις ΗΠΑ η έννοια των Spa εμφανίστηκε το 1850, στις πηγές Saratoga της Νέας Υόρκης.
Σε αυτές έκαναν την εμφάνισή τους ο Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Edgar Allan Poe και ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin Delano Roosevelt.

 

Και «αερόμπικ» με την Τζέιν Φόντα!

Το 1910 στο Manhattan ιδρύθηκε το πρώτο day spa, το «Red Door Salon», που προσέφερε υπηρεσίες μανικιούρ, αλλά και θεραπείες προσώπου, ενώ το 1958 δημιουργείται το πρώτο destination spa, το Rancho La Puerta στην Καλιφόρνια.
Την ίδια χρονιά λανσάρεται το «Golden Door Spa», προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα απώλειας βάρους και ευεξίας, εισάγοντας τον όρο «αερόμπικ», με την θρυλική Jane Fonda.

 

Η ώρα των fitness spa…

15 χρόνια αργότερα, στην Καλιφόρνια, δημιουργείται το πρώτο Fitness Spa, το Ashram, ενώ το 1997 εμφανίζονται τα «Medical Spa», που συνδυάζουν την ολιστική ιατρική σε πολυτελές περιβάλλον, παράλληλα με θεραπείες spa.

Kurland Spa
Λεωφ. Κηφισίας  348
152 33 Χαλάνδρι,
Κτίριο «Bergmann Kord»
(Έναντι Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ»)

Για ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ παρακαλούμε καλέστε μας στο (+30) 210 – 68 01 301

Related posts